Rullgardin för dag och natt.

Kan man ha en ljus rullgardin som går ton i ton med inredningen i sovrummet? Ja, men sömnen hänger i så fall på att du väljer rätt väv - kanske en riktig mörkläggningsgardin.

En rullgardin kan vara allt från motoriserad mörkläggningsgardin till billigaste budgetvarianten. Så ta dig tid att titta och tänka över vad du vill ha när du ska köpa rullgardin.Det finns gardiner i en mängd olika färger, mönster och vävar som dessutom kan ha olika funktioner.

Sovrum

Sovrummet är traditionellt det rum där rullgardinen är vanligast. Traditionellt var en rullgardin mörk för att dämpa ljusinsläppet så mycket som möjligt. Så är det inte längre. Eftersom de flesta sovrum har inredning i ljusa färger vill många även ha en ljus rullgardin.

På marknaden finns ljusa vävar i allt från skir mormorsspets till stora medaljongmönster. Men om din ljusa rullgardin ska hålla sovrummet mörkt om natten behöver väven en ljusdämpande beläggning på utsidan.

För de flesta av oss är det viktigt att ha sovrummet mörkt, tyst och svalt för att sova gott om natten. En bra rullgardin dämpar inte bara ljus, utan även ljud. Därför kan det vara värt att satsa på kvalitet, och kanske en riktig mörkläggningsgardin om du har svårt att sova.

Sovrummet ska ju vara hemmets mest vilsamma rum. Ingen arbetsplats med dator, helst ingen tv heller. Men det gäller bara föräldrarnas sovrum, barnen behöver sina rum för lek och läxor också. Och det är lätt att hitta en rullgardin med roliga eller spännande mönster. Glöm bara inte att byta barnens rullgardin när de vuxit ifrån mönstret.

Solskydd

Det finns anledning att stänga ute solen med rullgardiner även i andra rum. Som solskydd används en rullgardin ibland med transparent screenväv. Sådan väv dämpar ljus mer eller mindre från ett håll, samtidigt som du fortfarande kan se igenom väven från andra hållet.

De mest avancerade rullgardinerna finns även i kombiutföranden med dubbla gardiner - en med ljus, transparent väv för solskydd och en med mörk, blockerande väv för mörkläggning. Allt för att slippa kompromissa mellan olika egenskaper.

Mörkläggningsgardin

Behovet av fullständigt mörker handlar oftast om att ljusinsläpp inte ska störa andra ljuskällor som till exempel dator- och tv-skärmar. Hembio-entusiasten kan kombinera sin mörkläggningsgardin med sidokanaler som håller väven på plats och hindrar ströljus längs sidorna.

En riktigt avancerad mörkläggningsgardin har sidokanaler med snedställda borstar för att helt eliminera ströljus. Vilket kan behövas om man använder projektor, då det verkar som bilden alltid blir lite tydligare om rummet blir mörkare.

Upphängning

En rullgardin kan hängas up direkt mot fönsterkarm, i vägg eller i tak. Den hissas upp och ned antingen med kulkedja och sidomanövrering, eller med lina och fjädermekanism.


Solskyddsguiden