Solskydd för inglasade altaner.

I vårt nordiska klimat är det inte konstigt att många altaner är inglasade. För en stor altan räcker det om den delvis är inglasad. De flesta inglasade altaner är byggda för mysiga kvällar vår, sommar och höst.

Men mitt på dagen blir de snabbt olidligt varma om solen skiner. Kort sagt, inglasade altaner behöver solskydd för att vi, och även våra växter, ska trivas där.

Utvändiga solskydd

Inglasade altaner kan antingen ha solskydd på insidan eller utsidan. Utformningen på just din altan kan göra den ena typen olämplig och förenkla ditt val. Fördelen med utvändiga solskydd är att de skyddar altaner bättre mot värme.

Om solstrålarna kan värma fönsterglaset på utsidan så leder glaset värmen in i ditt uterum (hur mycket beroende på hur väl isolerande glas du har). Men eftersom solstrålarna aldrig når fram till glaset får du ett mer effektivt skydd.

Screens och persienner

Vertikala screens är det smartaste valet för inglasade altaner. I princip fungerar det som en utvändig rullgardin som löper i skenor längs sidorna för att inte bli vindfång. Solskyddsväven är transparent från insidan så att du behåller det mesta av utsikten och slipper känslan av instängdhet. Utvändiga persienner är ett annat alternativ som fungerar bra för inglasade altaner i mycket blåsiga lägen. Båda lösningarna kan extrautrustas för manövrering med motordrift och seriekopplas så att de regleras tillsammans.

Invändiga solskydd.

Fördelen med invändiga solskydd är att du kan välja mellan ett stort urval produkter som är enkla att anpassa för inglasade altaner av olika slag. Du kan välja färg och mönster så att solskydden blir en del av inredningen som gör altanen ombonad och mysig.

Klimatet i inglasade altaner är en tuff och krävande miljö för organiska material. Träpersienner och bomullsgardiner är med andra ord inte de bästa alternativen för att hänga året runt i växlande temperatur och fuktighet.

Gardiner för altaner.

Vilka invända solskydd fungerar bäst i inglasade altaner? Mest användbara är de solskydd som även kan fungerar innanför glastak: plisségardiner.

Plisségardiner är den mest flexibla ifråga om montering. De kan anpassas för fönster och altaner i alla möjliga former. Det finns dessutom varianter som kan manövreras från olika håll - det vill säga att gardinen kan dras upp från golvet och bli ett insynsskydd istället. Plisségardiner finns som en mängd olika textilier. Läs mer om plisségardiner »

Persienner med aluminiumlameller är också ett mycket flexibelt solskydd. Beroende på hur lamellerna vinklas kan du behålla en del av utsikten samtidigt som de ändå skyddar mot solstrålarna uppifrån. Men persienner går förstås inte att använda i taket. Läs mer om persienner »

Lamellgardiner är ett elegant och ombonat solskydd av textil. Liksom plisségardiner fungerar lamellgardiner även i fönster med sluttande överkant, till exempel fönster som följer en sned taklinje. Du kan läsa mer om lamellgardiner»

Transparenta screenvävar finns även i många varianter för invändig montering. Screenväv är lika anpassningsbar som plisségardiner och kan även monteras i sluttande tak på altaner. Läs mer om screen »


Solskyddsguiden